Kiasma

Kiasma

”Korsen finns runt om oss. Överallt. Ständigt närvarande”, Kiasma är det enkla och komplexa motivet fångat i bild. Utställningen visas fram till 31:a januari i Örnsköldsviks kyrka.

Det första korset upptäckte Fredrik Sjöberg vid havskanten i Barcelona. De rostiga bruna armeringsjärnen på piren möttes och skar av det vida blå, kontrasten var skarp – och vacker. I början visste inte Fredrik att han funnit ett Columbi ägg. Ett enkelt svar på en stor fråga. Istället var skönheten i motiven den största inspirationen. Det ändrades när Fredrik hastigt fick starkt nedsatt syn, vilket visade sig vara en hjärntumör som pressade på synnervskorset – chiasma opticon. Behandlingarna gick bra och synen kom tillbaka tillsammans med ett förändrat livsperspektiv. Korsen har fått nya anknytningar. Hopp, ljus och förändring är på ett personligare plan är en del av det nät av associationer och symbolik som korsen innebär.